Vaskeanvisninger til garn

Dansk webshop med dansk kundeservice.

Gå til Garn, Krea- & Hobbybutik online – Køb garn og tilbehør billigt her (kukuk.dk) for at besøge vores webshop.

www.kukuk.dk

Herunder kan du læse hvordan forskellige garntyper vaskes. Disse er generelle råd og enkelte garnkvaliteter kan kræve en særlig håndtering. Husk derfor altid at følge vaskeanvisningen på garnnøglets banderole.

Alpaca, Mohair, Silke og ubehandlet ud

Både alpaca, mohair, silke og ubehandlet uld er det, vi kalder “skrøbelige” garntyper. De tåler ikke vaskemaskinens hårdhændede behandling og skal derfor helst vaskes i hånden.

For ikke at ødelægge de delikate fibre i garnet, bør du derfor følge disse generelle vaskeanvisninger:

Håndvask ved 30°C koldt vand, hvor vaskemidlet er godt fordelt i vandet før tøjet lægges i. Undgå at vride eller strække tøjet under vask – bevæg det forsigtigt og skyl det grundigt igennem, så der ikke sidder rester af vaskemidler i fibrene.

Bomuld, Hør og blandede kvaliteter:

Bomuld- og Hørfibre er lette at vaske fordi de tåler de mest almindelige vaskeprogrammer ved 40°C og 60°C. Som nævnt tidligere bør du dog altid læse banderolen, da der kan forekomme forskelle.

Vaskes tøjet forkert eller med for lav temperatur, kan det blive misfarvet og det er ærgerligt. Skulle uheldet være ude, så vask tøjet igen med det samme ved den korrekte temperatur, angivet på banderolen.

Generelle vaskeanvisninger for bomuld, hør og blandede kvaliteter:

 • Undgå for meget skyllemiddel
 • Anvend et vaskeprogram med ekstra skyllevand og længere skylletid
 • Brug aldrig tørretumbler
 • Mål tøjet inden vask og form det i det rigtige mål inden det lægges til tørre,

Ekstra tip: Bomuld krymper ofte lidt i vask, derfor kan du med fordel måle tøjet inden vask og derefter forme det tilbage i de rigtige mål inden du lægger det til tørre.

Merinould og Superwash-behandlede garntyper:

Både merino uld og superwash behandlede garnkvaliteter er mere hårdføre og formfaste end ubehandlet uld. Disse garntyper har uldens bløde og varme egenskaber, men bliver ikke lige så let snavsede. Samtidig er de skabt til at kunne tåle maskinvask og du kan derfor vaske dit tøj i vaskemaskinen fremfor ved håndvask. Dog anbefaler vi, at du ikke vasker garnet alt for ofte, da du ellers forkorter tøjet holdbarhed.

Merinogarn kan som udgangspunkt vaskes på et helt almindeligt vaskeprogram. Følg garnets vaskeanvisninger.

Superwash behandlet uld bør vaskes i maskine på et uldprogram, skåneprogram eller finvaskprogram. Du bør helt undgå skyllemidler, da disse blødgør fibrene i garnet og du risikerer derfor, at det mister sin naturlige form og fleksibilitet.

Ekstra tip: Ofte er merino-uldgarn superwash behandlede og derfor gælder ovennævnte vaskeanvisninger også ofte for garntyper i merinould.

Uld og Silke:

Uld og silke hører til de finere garntyper og findes ofte i meget lækre kvaliteter. Uld er blødt og har en god varme, mens silke er yderst delikat og behageligt for huden. Fælles for begge er, at de er relativt skrøbelige og du bør derfor undgå standard vaskeprogrammer – selv uldvaskeprogrammer – da tøjet let krymper og mister sin facon. Silken vil derudover også kunne miste sin farve.

Derfor skal uld og silke ikke maskinvaskes med mindre det er superwash-behandlet.

Generelle vaskeanvisninger:

 • Brug kun til nøds uldvaskeprogrammer
 • Brug aldrig tørretumbler til uld
 • Centrifugér eventuelt tøjet i et pudebetræk eller rul det ind i et håndklæde og klem fugten ud. Det beskytter imod slid i vaskemaskinen.
 • Udjævn eventuelle ujævnheder i tøjet efter vask ved let dampning med dampstrygejern.
 • Tøjet må ikke presses – hverken i våd eller tør tilstand.
 • Damp aldrig områder, som er strikket i strukturstrik!
 • Silke må hverken dampes eller presses

Ekstra tip: Du bør anvende et dampstrygejern når du damper tøjet. Dog kan du alternativt bruge et almindeligt strygejern og lægge en fugtig klud mellem strygejernet og tøjet eller holde strygejernet 4-5 cm over tøjet. Du bør til enhver til undgå direkte kontakt. Pres aldrig tøjet!

Tagget

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *