Guide: Sådan vaskes og håndteres hjemmestrik i uld

Dansk webshop med dansk kundeservice.

Gå til Garn, Krea- & Hobbybutik online – Køb garn og tilbehør billigt her (kukuk.dk) for at besøge vores webshop.

www.kukuk.dk

Vi elsker alle hjemmestrikket tøj på en våd efterårsdag eller tilsvarende kold vinterdag. Men når det nu er blevet beskidt, hvordan er det så lige man vasker de dejlige strikkerier? Skal det bare proppes i vaskemaskinen, sættes på et uldprogram og så virker det bare? Mange stiller sig selv de spørgsmål og her kommer vores lille vaskeguide til dig, så du kan vaske dine strikkede kreationer på den rigtige måde.

Uld & Alpaca skal ikke vaskes for tit

En af de mange fordele ved ubehandlet uld er, at det ikke skal vaskes så tit. Uld indeholder nemlig lanolin og er derfor selvrensende. Ofte vil det være tilstrækkeligt at bruge en fugtig klud eller bare børste lidt på stedet, der er blevet beskidt. Det samme gør sig gældende for alpaka, som også er selvrensende pga. dets indhold af svovl. Men ind i mellem er det trods alt nødvendigt, at give sit strik en tur i vasken – særligt hvis det er helt nystrikket.

Bonus tip: Brug sne på dit hjemmestrik

De færreste ved det nok, men om vinteren kan du faktisk bruge sne til at genopfriske dine strikkerier. Du læggere dem ud i sneen, drysser sne henover og dupper herefter forsigtigt. Lad det ligge i 10 til 20 minutter og ryst derefter sneen af. Tag det nu med indenfor og læg det til tørre ovenpå et håndklæde. Du kan med fordel vende det et par gange for at sikre, at det tørrer godt på begge sider.

Lav en strikkeprøve

Det kan være en rigtig god idé at lave en strikkeprøve, som du vasker inden du vasker hele dit færdige strikkeprojekt. På den måde kan du tjekke om det kommer til at filtre, krympe eller udvide sig under vask. Husk at måle prøven inden det vaskes, så du kan sammenligne efterfølgende. En strikkeprøve i superwash- eller alpacagarn bør hænges op for at tjekke hvor meget det kan udvides sig.

Når du skifter til et nyt uldvaskemiddel, er det en rigtig god idé også at lave en strikkeprøve. Uld kan nemlig reagere forskelligt på forskellige slags vaskemidler. I vintermånederne bruger vaskemaskinen ofte rigtig koldt vand og dette kan have en dårlig effekt på ulden. Bliv derfor fortrolig med din vaskemaskine, inden du vasker dit yndlings uld-strik med den.

Generelle råd til vask af hjemmestrik

Når du vasker uld bør du udelukkende bruge uldvaskemiddel, da andre vaskemidler indeholder enzymer og blegemiddel, som kan skade uldens fibre. Superwash behandlet uld, kan vaske i maskinen på et uldprogram eller i hånden uden problemer. Almindelig uld eller alpaca uld bør vaskes i hånden med koldt vand, da det ellers kan filtre. Læs mere om hvordan de enkelte garntyper vaskes her.

Sådan vasker du i hånden

Fyld en balje eller køkkenvasken med vand. Vandet skal være koldt og må max være 30°C. Brug et uldvaskemiddel og gerne et med lanolin. Du kan også bruge en mild shampoo til alpaca uld. 2-3 teskeer vaskemiddel er nok og det skal være helt opløst i vandet før tøjet nedsænkes. Dyp forsigtigt dit strik ned i vandet, så det bliver jævnt gennemblødt. Tryk nu forsigtigt tøjet og sørg for ikke at være for hårdhændet, da det ellers risikerer at filte. Lad det lige i vandet i 10-20 minutter. Tryk herefter igen forsigtigt og løft det op af vandet. Vær fortsat forsigtigt og spred gerne fingrene fra hinanden mens du løfter tøjet, så du ikke får for meget vægt på enkelte punkter og laver mærker i tøjet. Tryk nu vandet ud uden at vride det.

Har du anvendt uldvaskemiddel eller en mild shampoo, så skal tøjet skylles bagefter. Har du brugt vaskemiddel med lanolin, behøver du ikke at skylle det. Fyld baljen op med vand i samme kølige temperatur og lad tøjet blive gennemblødt igen. Tryk forsigtigt tøjet, løft det op og tryk vandet ud. Fortsæt med denne rutine indtil skyllevandet er helt klart.

Ekstra tip: Du kan bruge lidt eddike i skyllevandet for at vedligeholde farverne og/eller fjerne eventuelt dårlig lugt!

Anvend et rent håndklæde til forsigtigt at trykke de sidste rester af vand ud af tøjet. Du kan også give det en omgang centrifugering i vaskemaskinen. Læg det herefter til tørre og træk det eventuelt forsigtigt tilbage i form.

Centrifuger i vaskemaskinen

Det lyder måske en anelse nervepirrende, men du kan faktisk centrifugere dit tøj og andre strikkede genstande på højeste omdrejning i din vaskemaskine – uden at ødelægge det. Det gælder også for strik, som vaskes i hånden. Når maskinen centrifugerer, lægger tøjet sig nemlig helt op af kanten i tromlen og ligger derfor helt stille, mens vandet presses ud. Fordi der ikke opstår friktion, bliver tøjet ikke filtret. Husk dog altid lige at få knappet eventuelle knapper inden du putter centrifugerer dit strik.

Sådan tørrer og opbevarer du tøjet

Hjemmestrik i uld skal tørres fladt og ikke hænges op. Særligt alpaca har en tendens til at udvide sig og derfor bliver tøjet længere eller bredere, hvis du hænger det op – undgå at gøre det.

Inden du lægger det i skabet, så sørg for at fold det pænt sammen og opbevar det liggende. Nogle typer, f.eks. angora, behøver luft og bør derfor opbevares øverst i bunken af tøj. For at undgå møl og utøj i dit hjemmestrik, er det en god idé at flytte lidt rundt på det med jævne mellemrum – eventuelt ryste dem lidt, hvis de ikke har været i brug længe. Møl hader nemlig at blive forstyrret.

Tagget

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *